zelnacka

Zupa to podstawa w czskiej kuchni, można je podzielić na trzy rodzaje, pierwszy to Rosóły, drugi Zupy gęste i trzeci Zupy zwykle. 

Rosóły

Tradycyjnym czeskim rosołem jest rosół wołowy (hovězí), rosół z kury (slepičí) - dziś zastąpiony rosołem z kurczaka, rosół rybny, który jest podawany na wigilię. Do rosołu wołowego i drobiowego najczęściej używamy włoszczyznę, drobno pokrojone kawałki mięsa oraz cięki makaron, tradycyjnym rosołem podawanym na weselach jest klarowny rosół wołowy z kluseczkami wątrobianymi.

Zupy gęste

Do tej kategorii zaliczają się dobrze nam znane flaczki wołowe (dršťková polévka), zupa gulaszowa, która może być podawana w chlebie, zupa ziemniaczana z grzybami (bramboračka s houbama), krem chrzanowy z chrupiącym plastrem boczku, zupa z kapusty (zelňačka na zdjęciu), soczewicowa (čočková), grzybowa (houbová).

Zupy zwykle

w tej katogorii mamy m.in. zupy, takie jak np. czosnkową (česnečka), cebulową (cibulová) z grzankami

Portal internetowy czeskakuchnia.pl korzysta z plików cookie. Korzystając ze strony czeskakuchnia.pl wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami twojej przeglądarki.