Przekąski zimne:
Chyba najbardziej znaną przekąską jest Utopenec - marynowana w occie miękka kiełbasa, Szynkowe ruloniki wypełnione chrzanową pianą, Gęsia wątróbka, Piwny ser ze smażonym chlebem ( Pivní sýr s topinkou) czy Salceson z cebulą i octem (Tlačenka s cibulí), Marynowany Hermelin czy Matjesy.
Przekąski cieple:
Z mniej znanych to Talian (Prażska kielbasa) z chrzanem i musztardą, Diabelski smażony chleb (Ďábelská topinka), różne rodzaje sardelek z chrzanem i musztardą.
Desery w czeskiej kuchni
Zupa to podstawa w czskiej kuchni, można je podzielić na trzy rodzaje, pierwszy to Rosóły, drugi Zupy gęste i trzeci Zupy zwykle.
Rosóły
Tradycyjnym czeskim rosołem jest rosół wołowy (hovězí), rosół z kury (slepičí) - dziś zastąpiony rosołem z kurczaka, rosół rybny, który jest podawany na wigilię. Do rosołu wołowego i drobiowego najczęściej używamy włoszczyznę, drobno pokrojone kawałki mięsa oraz cięki makaron, tradycyjnym rosołem podawanym na weselach jest klarowny rosół wołowy z kluseczkami wątrobianymi.
Zupy gęste
Do tej kategorii zaliczają się dobrze nam znane flaczki wołowe (dršťková polévka), zupa gulaszowa, która może być podawana w chlebie, zupa ziemniaczana z grzybami (bramboračka s houbama), krem chrzanowy z chrupiącym plastrem boczku, zupa z kapusty (zelňačka na zdjęciu), soczewicowa (čočková), grzybowa (houbová).
Zupy zwykle
w tej katogorii mamy m.in. zupy, takie jak np. czosnkową (česnečka), cebulową (cibulová) z grzankami
Zdjęcia z kursów i innych wydarzeń, przepisy kuchni czeskiej, nowości - to tylko mały przykład tego co znajdziesz na Facebooku.
Jak to było...? Byłeś na kursie i nie możesz sobie przypomnieć przepisu? Zarejestruj się, zaloguj i masz dostęp do wybranych przepisów.
© 2016 Czeska Kuchnia BCT
Portal internetowy czeskakuchnia.pl korzysta z plików cookie. Korzystając ze strony czeskakuchnia.pl wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami twojej przeglądarki.